Divas historia

Fabola Yachts - Ett av Sveriges äldsta båtfabrikat


Fabola startade sin båttillverkning redan 1958 i Rockneby norr om Kalmar. Varvet är därmed ett av Sveriges allra första varv för båtar i glasfiber. Fabolabåtar har allt sedan starten varit synonymt med innovation och utveckling. Fabola var exempelvis först med att bygga flytsäkra båtar i glasfiber. Detta långt innan myndigheter kom på att detta var en bra idé.
En båt från Fabola har aldrig varit ännu en båt på marknaden, vi ser inget skäl att utveckla en ny båt om den inte tillför nya värden för båtägaren. En ny båt från Fabola innehåller alltid nya ideér och lösningar. De första Diva modellerna som presenterades i början av 80-talet var de första moderna båtarna som de är kända idag. Lågt deplacement, långa seglande linjer var nytt på den tiden, idag är det en självklarhet.

Den första Diva modellen, Diva 39, presenterades 1982 och vann en klar klasseger i ÅF Offshore Race så sent som 2015. Total 1:a i SeaPilot 2 Star Race 2015 vittnar också om fart men framförallt om hanterbarhet med bara 2 mans besättning.
Målet med utvecklingen av en ny Diva-modell är alltid att åstadkomma en oöverträffad enkel hantering. En bieffekt av det är vinster på kappseglingsbanor. Sambandet är enkelt. Smidig hantering uppnås genom att skapa ett effektivt och lättdrivet skrov som inte har några svaga bogar, och som därmed inte kräver överdriven segelyta för att segla väl. Hanteringen påverkas också i högsta grad av att skapa en båt med en väl uttänkt och ergonomisk sittbrunn och enkel segelhantering. Även det kommer kappseglaren till godo.

Emellan den först presenterade Divan och dagens nya modeller ligger mängder av segrar på kappseglingsbanor runt om i världen. Men framför allt, vunna seglingshjärtan hos lyckliga seglare som njutit av segling när den är som bäst. Familjer som glatt sig åt fart, smidig hantering och ett komfortabelt sommarhem. Diva 39 var en mindre revolution när den presenterades. Den första långsmala lättdeplacementbåten som utnyttjade de senaste rönen inom båtutveckling.
År 2000 valdes den nya Diva 38 till ”Boat of the Show” på Scandinavian Boat Show för sina banbrytande lösningar. Den nya Diva 35:an vann tuffaste klassen på Tjörn Runt 2011.


© Bavaria Sverige 2024
Kontakt: